Vandring

Blomsterleden Ansätten

Ansätten är ett nyupptäckt blomsterfjäll - väl i klass med de klassiska; Välliste, Snasahögarna och Åreskutan.
Fjället når 1090,7 m ö h och från toppen har du en storslagen utsikt över vår fjällvärld - blånande skogar, vidsträckta myrar, glittrande sjöar och mäktiga fjäll. Leden som är väl utmärkt går från Bakvattnet upp till fjällets topp och är 6 km lång.

På en vandring till Ansättens topp kan du finna minst 325 olika växtarter. Märkligast är dock inte antalet arter utan mängden av varje art. Fjällviol, gullspira, brudsporre, fjällsippa, gullbräcka, smörboll m fl finns i många och stora bestånd. Du behöver inte vara botaniker för att få en rik upplevelse på Ansätten.

 

Ta gärna med flora och lupp!

Väljer du att vandra själv finns möjlighet att köpa ett guidehäfte med information om växterna och hänvisning till växtplatser som är utmärkta i naturen. Annars kan vi rekommendera att du bokar in en av sommarens guidade turer - en garanterat intressant upplevelse.

 

Terräng:
Lättvandrad. Måttlig stigning i början genom skog och över myrar (delvis spångad, stövlar eller kängor som tål vatten rekommenderas). Leden avslutas med en rejäl stigning sista biten upp på kalfjället. Samma väg åter ner till byn.

 

Skyltning:
Leden är väl utmärkt och börjar strax norr om Evas Pensionat i Bakvattnet.

 

Sträckning:
Leden börjar i Bakvattnet (som ligger ca 20-30 minuter med bil från Rörvattnet) och går 6 km ända upp på toppen på fjället Ansätten. Halvvägs upp till fjället finns en rastplats med vindskydd och en liten bäck med gott vatten.Räkna med en dagstur för hela sträckan upp och ner (6 km upp och 6 km tillbaka, tot 12 km, 5-8 timmar). Den som inte vill vara ute så länge, kan vända på önskat ställe var som helst längs leden.
Vi rekommenderar Lantmäteriets Fjällkarta Z5, eller Terrängkarta (tidigare Gröna kartan) 20E SV Hotagen.
Guidehäfte med information om växterna, och kartor finns att köpa på Rörvattnets Fjällhotell.

Nöjdfjället

Vandring Nöjdfjället runt är en tur på 7-8 km. Ta vägen förbi Rörvattnet, upp till Stensjö kraftverk och sedan upp till svallet. Det här är en vandring där du börjar direkt på kalfjället med en fantastisk utsikt. Det är en tur helt i det fria, med andra ord helt omarkerad och en lämplig tur att ta med sig barn och tält

Ansätten

Från Rörvattnet kan du gå till Bakvattnet över Ansätten.

Rörvattnets
Fjällhotell

 

FÖLJ OSS PÅ
  • Facebook Grunge
ADRESS

Rörvattnet 503

830 60 Föllinge

KONTORSADRESS

Valne 227

835 95 Nälden

KONTAKT

Telefon: +46 70 330 90 87 

E-post: info@rorvattnet.se

© 2020 Rörvattnets
Fjällhotel

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now