Vattenfall och strömmar

Ansättåns Canyon

Ansätten består av hårt amfibolitberg - en starkt omvandlad, mörk bergart som har stått emot jordbrytningen ganska bra. Genom rörelser i jordskorpan har det bildats sprickor i berget. Bäckar och åar följer gärna sådana sprickor. Ansättåns Canyon ligger i en gammal sprickzon. Vid Broforsen, Källarforsen och Storforsen kan man se den mörka förskiffrade amfiboliten.

Gör ett besök vid Ansättåns Canyon och njut av det säregna landskapet. Börja längst upp vid skylten Broforsen. Ströva uppströms längs blankslipade hällar med jättegrytor. Gå nedströms längs en smal stig och upplev den otroligt trånga och branta canyondalen. Här finns vackra växter i mängd; linnea, lappljung, ögonpyrola, björkpyrola, fjällruta, spindelblomster.Grillplats finns.

Jättegrytorna ovanför Broforsen bildades troligen när smältvattnet från den senaste istiden bildade virvlar som satte stenar och grus i rörelse och svarvade ut gropar i berget. Det skedde för ca 9000 år sedan. Smältvattnet från inlandsisen och allt vatten som sen runnit i Ansättån har fördjupat åfåran och bildat denna canyon. 

Bästa tid för att besöka canyon är under för- och högsommaren. Under vinter och vår är vägen bommad ca 10 km från canyon.

Toskströmmens forsar

Toskströmmen bjuder på två kilometer fina naturupplevelser. 

Stigarna längs båda sidorna av forsen är egentligen ordnade för fiskare. Men stigarna är lika bra för den som bara vill vandra och uppleva dramatiken, omväxlingen och skönheten. Bara att sätta sig vid ett av vindskydden och tända en kaffebrasa är rogivande. Forsens dån överröstar till och med tankarna.

Rengsfallet

Rengsfallet är Hotagens Tännforsen – mäktigt dånande och fascinerande. 

Vattnet har störtat ner här på samma sätt sedan senaste istiden – dvs. i 9000 år. Området väster om Rengsfallet är ett av de översta bergsflaken och består av hårda bergarter såsom amfibolit och hårda glimmerskiffrar. Rengsfallet ligger ljust i övergången mellan det hårda berget i väster och det mjukare i öster.Falltröskeln är amfibolit.Tack vare de hårda bergarterna kan fallet finnas kvar i tusentals år till.

Nära intill fallet bodde stenåldersjägare och fiskare. Här var bra fiske för 3000 år sedan och det är bra än idag. 
Nästan rörande är strömstareparet som brukar bo i fallets högra del. Dessa små lätta fåglar störtar sig rakt in i fallet. Där bakom har de sitt bo. Väl skyddat för människor och djur.

Hasslingsåfallet

Från sjön Hasslingen faller Hasslingsån hela 110 meter på en sträcka av bara 2 km. Fallet är vackert att se under torra somrar då vattnet slingrar sig ner över hällarna.Under våren är fallet mäktigt med stora stänkande vattenmassor som störtar utför.”Trappstegen” i fallen bildas av att sandstenslagren är olika starka. Där lagren är svaga har de nötts bort, där lagren är starka finns de kvar. Nöj dig inte med att bara se på fallen uppifrån utsiktsplatån. Gå ner mot vattnet och upplev spänningen av att vandra på mångmiljonåriga sandstensklippor. 

Intill vattenfallet finns flera grillplatser och en bit uppströms fallet finns en raststuga. Även en naturstig med utsiktstorn. Vandra stigen från fallet, via raststugan, över bron, ner genom fin urskog med 250-åriga tallar och en rik flora, upp till Strömhöjden och dess utsiktstorn. Härifrån har du en otrolig utsikt över skogar, sjöar och fjäll. 
En trevlig vandring för hela familjen.

Rörvattnets
Fjällhotell

 

FÖLJ OSS PÅ
  • Facebook Grunge
ADRESS

Rörvattnet 503

830 60 Föllinge

KONTORSADRESS

Valne 227

835 95 Nälden

KONTAKT

Telefon: +46 70 330 90 87 

E-post: info@rorvattnet.se

© 2020 Rörvattnets
Fjällhotel

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now